You are here

Attentie: Cryptolocker virus in omloop

Sinds een aantal weken zijn er virus e-mails in omloop waarin wordt verwezen naar een website of waaraan een bijlage is toegevoegd. Deze bijlage kan bestaan uit een ZIP, Word, Excel of ander type bestand. In de bijlage of achter de link zit het zogenaamde Cryptolocker virus. Dit virus versleutelt bestanden waardoor deze onbruikbaar worden. Serac heeft extra maatregelen genomen voor zijn Private Cloud klanten om besmetting tegen te gaan, dit betekent echter niet dat al het gevaar geweken is!

Hoe herken ik dit?

Het lastige van Cryptolocker virus e-mails is dat deze soms moeilijk als zodanig te herkennen zijn. Zelfs niet door virusscanners omdat er dagelijks nieuwe varianten verschijnen. Wel is bekend dat het virus zich in bijna alle gevallen via e-mail van “zogenaamd bekende afzender” zoals KPN, etc. verspreid. Wees daarom alert! Kijk goed naar de afzender van de e-mails en controleer de tekst op verdachte elementen, zoals krom Nederlands of Engels, vreemde logo’s etc.

Wat moet u doen?

Het is belangrijk dat u bijlages van (on)bekende afzenders nooit zonder nadenken opent en verwijzingen naar websites niet zomaar aanklikken. Mocht u een verdachte e-mail aantreffen, meld dit direct bij Serac Support (030-658 33 99) en volg de instructies op